Правителството прие Програмата за управление на България за периода от юни

...
Правителството прие Програмата за управление на България за периода от юни
Коментари Харесай

Детска болница скоро няма да има, до март 2024 възлагат изготвяне на проект

Правителството прие Програмата за ръководство на България за интервала от юни 2023 година до декември 2024 година Министерският съвет, отпред с Николай Денков, си слага пет целта, измежду които са влизане в Шенген до края на годината, приемане на еврото до 1 януари 2025 година, преодоляване на инфлацията, осъществяване на промените и плановете от Плана за възобновяване и резистентност, както и възстановяване на успеваемостта и прозрачността на ръководството на общинските планове.

Малко след съвещанието на Министерски съвет държавната пресслужба популяризира цялостната стратегия, призната през днешния ден. 

От управническата стратегия излиза наяве, че скоро Национална детска болница няма да има. Правителството възнамерява до ноември да сътвори Обществен съвет за създаване на национална детска болница и на отдел „ Майчино и детско здраве “ в Министерството на здравеопазването, а самото правене на техническите спецификации - до февруари 2024 г. 

Възлагането на публичната поръчка, само че за проектиране, ще стане през март 2024 година

Ето акцентите от управническата стратегия на държавното управление по браншове: 

Култура 

Заложено е създаване на целенасочена Комуникационна тактика за одобряване на интернационалния престиж и позитивен облик на България като благонадежден сътрудник и привлекателна дестинация за вложения, бизнес и туризъм, включително правене на Национален проект за действие „ Бранд България “ с цел одобряване на трайно положителен и прелъстителен облик на България в чужбина.

За задачата ще би трябвало да се създаде и приеме Културен календар на България, отнасящ се към културните събития за България отвън страната; извърши разбор на активността на културните институти в чужбина за оценка на опцията за прекосяването им под ръководство на Министерство на външните работи – период: октомври 2023 година и да се координират дейности с Министерство на културата за разпространение на плановете, свързани с културните и креативен браншове в България, в страните – членки на Европейски Съюз.

НАТО

Министерският съвет ще ускори съюзническите си задължения и самодейния метод на България в НАТО за създаване на национални и групови отбранителни способности;

Заложено е присъединение на България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани в Хелзинки, Финландия през септември 2023 година Начало на работа за приемане на национално равнище на План за деяние за стратегически връзки и битка с дезинформацията;

Стратегически партньорства

Правителството цели да преведе във Вашингтон на втора сесия на стратегически разговор на високо ниво сред България и Съединени американски щати до края на 2023 година Ще стартират на договаряния за сключване на двустранно съглашение за обществена сигурност сред двете страни.

Сред целите, свързани със стратегически партньорства, са още задълбочаване на двустранните връзки и създаване на стратегическо партньорство с Великобритания и Северна Ирландия, повишение на интензивността на двустранния разговор с страните от Латинска Америка и Карибите, поддържане на градивен двустранен разговор, в това число посредством осъществяване на регулярни политически съвещания, с страните от Азиатскотихоокеанския регион и други

Секторна стратегия „ Българите в чужбина “ 

От управническата стратегия излиза наяве, че се цели годишно разпределяне надопълнителни средства към бюджета на Министерство на външните работи за осъществяване на Програмата за поддръжка на организации на български общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на жители на Северна Македония с българско самосъзнание;

Ще бъда отстояван и предпазен българския език като матуритетен в непознати просветителни системи за повишение на привлекателността му за българските деца и младежи.

Финанси - еврото като приоритет

Сред целите на държавно управление, с изключение на приемане на бюджета до края на юли, се планува одобрение и внасяне в Народното събрание на законопроекти за: допълнение на Кодекса на застраховането, Закона за ограниченията против изпирането на пари.

През септември ще се вземе решение за нова целева дата за приемане на еврото, само че не по-късно от 1 януари 2025 година, а до април 2024 година би трябвало да е подготвен Законопроектът за въвеждане на еврото в България.

Освен това ще бъдат импортирани няколко законопроекта, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, в региона на финансите. 

Както оповестиха от държавното управление по-рано през днешния ден, измежду петте съществени целта на Министерския съвет, е приемане на еврото, като за задачата ще има огромна осведомителна акция за изгодите от приемането на единната европейска валута. От програмата излиза наяве, че ще стартира през септември. 

Планът за възобновяване и резистентност

Ще бъдат актуализирани а видеоръководствата, с цел да се обзет напълно всички работни процеси на осведомителната система за Плана за възобновяване и резистентност.

Ще се понижи каузи на процедурите на договаряне без обявление; както на договорите, предоставени въз основата на единствен
оферент.

Ще бъдат прегледани концесионните договори и на концесионните хонорари / заплащания по концесиите за рандеман на подземни благосъстояния, за пристанищни терминали, за морски плажове, за предпазени зони (ски съоръжения) и други за по-добра отбрана на националния интерес.

Вътрешни работи

Сред целите е и понижаване на нивата на корупция и проведена престъпност, а срокът за осъществяване е декември 2024 година, 

Ще бъдат създадени нови критерии, съобразени с прелюдия от прокуратурата - обединен Каталог на корупционните закононарушения, за уеднаквяване изискванията за събиране на информация във връзка с досъдебните производства за корупционни закононарушения в Министерство на вътрешните работи с тези, по които това се реализира от прокуратурата.

Правителството ще инициира законодателни промени в Наказателния кодекс, Данъчносигурителния процесуален кодекс и в Закона за кредитните институции във връзка с противопоставяне на корупцията и измами с фондове на ЕС;

Ще бъде направени разбор и съпоставяне с предишен интервал на осъществени инспекции, формирани досъдебни производства, брой привлечени към наказателна отговорност длъжностни лица.

Регионално развиване и благоустройство

В управленската програма правителството залага и на основаване на резистентен фонд за общински планове (пътища, ВиК, обществени здания, детайли от градската/селската среда, спортната инфраструктура и др.), като част от тях ще са планувани единствено за планиране за застраховане на плановата подготвеност за идващите интервали.

Ще бъде направено предложение за регулярен мониторинг от Комисия по районна политика и локално самоуправление в Народното събрание във връзка с осъществяването и действието на програмата/инструмента.

Ще се довърши магистрала  " Струма " в региона на Кресна с утвърденото трасе отвън Кресненското дефиле, без загуба на европейски средства и съблюдаване на ограниченията за запазване и отбрана на околната среда.  Ще се обезпечаване на обслужване на едно гише (one-stop-shop) във всяка от 28-те области.

Ще се разпореди проектирането на продължението на автомагистрала „ Черно море “ и започване на процедури за обезпечаване на строителството за създаване на автомагистралата.

Ще се избере вид за тунела през Петрохан и осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда, ще започване на строителството на тунела под Шипка.

Ще се завършат стратегически пътни планове: пътя Ботевград - Мездра; автомагистрала Европа; скоростния път Видин - Ботевград.

Труд и обществена политика

До декември 2024 година следва да бъде утвърден и импортиран в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Закрила на детето и други законодателни промени

Промените ще укрепят системата за протекция на детето и ще контролират смяната на Държавна организация за протекция на детето в Държавна организация за правата на детето като първокачествен разпоредник с бюджетни средства и опция за законодателна самодейност.

Отбрана

Правителството ще работи за осъвременена защита за отбрана на националните ползи. Приоритетни области за обмисляне на защитата и развиване на въоръжените сили са: създаване и развиване на отбранителните качества, съответни на средата за сигурност; грижа за хората в отбраната; интеграция и присъединяване на страната като съдружник и деен член на НАТО и Европейския съюз; създаване на национална резистентност.

От програмата е видно, че държавното управление е заложило осъществяване на решението на 48-ото Народно събрание за продължение на военната
подкрепа за Украйна, като срокът за това е непрекъснат. 

Заложена е ускорена подготовка за оперативно асимилиране и въвеждане в употреба на ескадрилата F-16 със период на осъществяване до декември 2024 г. 

Правосъдие 

В частта правораздаване е заложено внасяне на голям брой законопроекти, обсъждани в последните няколко Народното събрание - Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, Законопроект за изменение и допълнение на ЗПКОНПИ, подпомагане на парламентарните комисии при изработването на промени в Конституцията на България.

Образование 

От програмата излиза наяве, че държавно управление ще внесе Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, с който се цели опция за 3-годишно обучение в образователно-квалификационна степен „ бакалавър “, с опция за следващо 2-годишно образование в образователноквалификационна степен „ магистър “.

До ноември 2024 година ще бъдат изменени образователните стратегии за облекчение на проучвания материал от ненужна фактологическа тежест.

Ще бъдат изменени разпоредбите за осъществяване на състезания за избор на шефове на учебни заведения и детски градини за отбягване на индивидуалност и партийно въздействие и с фокус върху компетентностния профил на шеф.

Здравеопазване

В тази част държавното управление ще внесе в Народното събрание на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина и на Закона за здравното обезпечаване, с който се цели въвеждане ограничения за регулация на цените при централизирани публични поръчки на лекарствени артикули и медицински произведения.

Ще бъде актуализирана нормативната уредба в региона на оказването на незабавна здравна помощ, както и ще бъде изработена  Национална аптечна карта.

Медии

Ще бъдат подхванати ограничения, в това число законодателни, за отбрана на публицисти от политически, административен и стопански напън, в това число и за отбрана от стратегически каузи против обществено участие-

Околна среда и води

Ще бъде изменена структурата на Националния институт по метеорология и хидрология. Целта на смяната е институтът да способства за развиването и използването на политиката в региона на климата. Това ще стане през октомври. 

Ще се сътвори профилирана конструкция в границите на Министерство на околната среда и водите с пълномощия в ръководството на предпазените зони с подобаващ административен и финансов потенциал.

Земеделие 

Чрез законопроект ще бъде контролирано произвеждане на храни в домашни условия и предлагането на храни на фермерски пазари; ще се въведат понятията " пресен артикул ", " свеж артикул ", " чист артикул " и съответните условия към производителите.

До юни 2024 г. Изпълнителна организация по горите ще стане Държавна организация по горите. Ще има нов Закон за виното и спиртните питиета.

Ще бъде укрепен държавния лабораторен надзор. Целта на мярката е разширение на обсега на лабораторен надзор, включително разбори за генно-модифицирани организми и възстановяване на потенциала за реализиране на лабораторен надзор.

Правителството ще проведе национална акция за повишение потреблението на български храни.

Транспорт

Ще бъде импортиран Законопроект за допълнение и изменение на Закона за придвижване по пътищата, с който се цели предварителна защита на пътния травматизъм и възстановяване на процедурите по административно-наказателна активност.

Законопроектът има за цел и: да се одобряват ограничения на национално равнище, нужни за осъществяване и използване на актове от правото на Европейския съюз (4 регламента и 1 директива) и да се актуализира настоящата нормативна уредба с оглед превъзмогване на установени проблеми от практиката и настъпили промени в публичните връзки.

До юли 2023 година държавното управление ще даде на Български пощи одобрената от Европейска комисия помощ в размер на 50 млн. лева До октомври 2024 година ще бъде планиран Интермодален терминал - Варна.

Икономика и промишленост

Ще бъдат идентифицирани допустимите пазарни ограничения за понижаване на ценовото напрежение в разговор с огромните хранителни вериги и с останалите субекти в бизнеса.

Ще бъде проследен напредъкът по възобновяване в интерес на страната на предплатени задатъци за построяването на прекратения план за държавен комплекс. 

Правителството възнамерява да направи цялостен финансов одит на Държавната консолидационна компания, всички обществени предприятия към министъра на стопанската система и промишлеността и техни дъщерни сдружения, съществени планове, предоставени на тях и излекуване на сдруженията.

Иновации и напредък

Ще се подписа гаранционно съглашение сред Европейската капиталова банка (ЕИБ) като бенефициер и България като поръчител по отношение на Договор за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и ББР за поддръжка на дребни и междинни предприятия, както и на предприятия със междинна пазарна капитализация в размер на 175 млн. евро – при условия на следваща ратификация;

До август 2024 година ще се създаде план на Национална тактика в региона на галактическата политика.

Енергетика

До септември 2023 година ще бъде импортиран Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който ще се въведе дефиниция и критерии за „ енергийна беднотия ".

В програмата е заложено и въвеждане на гласност и бистрота по отношение на настоящите доставки, както и обезпечаване на наблюдаване и бистрота при договаряне на дълготрайни контракти за доставка на природен газ на конкурентни цени и поддръжка за увеличение на потенциала на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Отново до септември тази година ще се създаде идея с оглед опцията за присъединяване на страната
в изследването на природен газ в акваторията на Черно море.

Ще стартира интензивен ремонт и рехабилитация на ПАВЕЦ „ Чаира ” и връщането ѝ в микса на индустриалните мощности в България.

Електронно и дейно ръководство

Чрез законопроект ще се вкарат стандартизирани тестове(при назначението на държавни чиновници. Предвидено е създаване на обединен указател на държавната и общинската благосъстоятелност. Заложено е и усъвършенстване и надграждане на Държавния хибриден частен облак, което би трябвало да стане до ноември 2024 г. 

Туризъм

Ще се приложат нови маркетингови подходи и формати за реклама и маркетинг на дестинация България. Освен това държавното управление ще промени Методиката за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове – обекти на концесия.

Ще се създаде Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона " А " и в зона " Б " отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР